جرم گیری دندان چیست؟
دندانپزشک شما ممکن است توصیه کند که دندانهای خود را جرم گیری کنید. این روش به طور کلی به همراه جرمگیری سطح ریشه دندان (تسطیح ریشه یا روت پلنینگ) انجام می شود. به طور کلی، این فرآیند به عنوان “تمیز کردن عمیق” دندان شناخته می شوند.
جرم گیری دندان و جرمگیری سطح ریشه دندان به درمان بیماری مزمن پریودنتال (بیماری لثه) کمک می کند. این روش عمیق تر از روش تمیز کردن معمولی دندان ها هستند.
جرم گیری دندان ها و جرمگیری سطح ریشه دندان اغلب بیش از یک جلسه مراجعه به دندانپزشکی و براساس شدت بیماری پریودنتال انجام می شود. و در صورت نیاز به برداشتن لثه ممکن است به یک بی حس کننده موضعی احتیاج داشته باشد. رفع علائم حاصل از این روش سرپایی معمولاً فقط چند روز طول می کشد اما ممکن است طولانی تر شود.
چه زمانی به جرمگیری دندان نیاز دارید؟
اگر دهان شما علائم بیماری مزمن پریودنتال را داشته باشد، دندانپزشک شما جرمگیری و روت پلنینگ را به شما توصیه می کند. این روشها می توانند به جلوگیری از اثرات مضر این بیماری و سالم ماندن دهان و دندان شما کمک کنند. بیماری مزمن پریودنتال زمانی اتفاق می افتد که باکتری های موجود در پلاک های دندان باعث می شوند لثه شما از دندانهای شما جدا شود. این باعث می شود حفره های زیادی بین دندان و لثه شما ایجاد شود، و باکتری های بیشتری در آنجا رشد می کنند که با مسواک زدن در خانه نمی توانید آنها را از بین ببرید. به همین دلیل برای دسترسی به نقاطی از دندان که با مسواک نمی توان آنجا را تمیز کرد، مرتباً از نخ دندان استفاده کنید.
در صورت عدم درمان، بیماری مزمن پریودنتال می تواند منجر به موارد زیر شود:
- از بین رفتن استخوان و بافت لثه
- افتادن دندان
- لق شدن دندانها
- حرکت دندانها
- بیماری مزمن پریودنتال نزدیک به نیمی از جمعیت بزرگسال بالای ۳۰ سال را دربرگرفته است.
- برخی از دلایل ایجاد این بیماری، عبارتند از:
- بهداشت ضعیف دندان
- سیگار کشیدن
- افزایش سن
- تغییرات هورمون ها
- تغذیه نامناسب
- سابقه خانوادگی
- سایر دلایل پزشکی
در بیماری مزمن پریودنتال ممكن است بین لثه و دندانهای شما كه، چاله های عمیقی ایجاد شود، اما علائم دیگری هم برای این بیماری وجود دارد، از جمله:
- خونریزی لثه
- لثه های ملتهب ، قرمز یا حساس
- بوی بد دهان
- جابجایی دندانهای دائمی
- اختلال در جویدن
در حین جرمگیری دندان چه اتفاقی می افتد؟
جرم گیری دندان ها و جرمگیری سطح ریشه دندان می تواند به صورت یک درمان سرپایی در مطب دندانپزشک انجام شود. و یا ممکن است لازم باشد بسته به وضعیت دندان ها، در طول یک یا چند جلسه انجام شود.
دندانپزشک ممکن است با استفاده از بی حسی موضعی ناراحتی های این روش را کاهش دهد. اگر نگران درد هستید، این موضوع را با دندانپزشک خود در میان بگذارید. دندانپزشک شما در ابتدا جرمگیری دندان ها را انجام می دهد. این شامل زدودن پلاک از روی دندان و هر چاله بزرگی است که بین دندان و لثه شما ایجاد شده است. سپس، دندانپزشک جرمگیری سطح ریشه دندان را انجام می دهد. با استفاده از یک ابزار مخصوص، ریشه های دندان را صاف (هموار) می کند. این عمل صاف کردن به لثه های شما کمک می کند تا به دندانها بچسبند. همچنین ممکن است دندانپزشک بسته به وضعیت سلامت دندان و لثه، درمان دیگری را توصیه کند. دندانپزشک ممکن است از داروهای ضد میکروبی در دهان استفاده نماید یا با تجویز آنتی بیوتیک های خوراکی به بهبود سریعتر وضعیت دندان ها کمک کند.
برای انجام این روش معمولاً از ابزارهای سنتی استفاده می شود. اما ابزارهای دیگری برای جرمگیری دندان ها وجود دارد، مانند لیزر و دستگاه های آلتراسونیک.
جرمگیری دندان با ابزار دستی ، ابزار التراسونیک و یا هر دو انجام می شود. دندانپزشک روند درمان را با معاینه دقیق از دهان بیمار آغاز می کند. در مرحله بعدی، از دستگاه آلتراسونیک برای از بین بردن باکتری های ایجاد کننده پلاک با لرزش های صوتی استفاده خواهد شد. دستگاه اولتراسونیک تارتار (کلکولوس) و پلاک را از سطح دندان و زیر خط لثه جدا می کند.
به طور معمول هر فرد باید برای معاینه دندانپزشکی و تمیز کردن دندان های خود هر شش ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه نماید. با مراجعه به دندانپزشک وضعیت دندان ها و بیماری های مربوط به دهان و لثه مشخص می شود. بیماری لثه التهاب بافت لثه است که می تواند روی دندان ها و استخوان فک در دهان شما تأثیر بگذارد. پلاک های دندانی، اسیدها و برخی غذاهای خاص همگی در ایجاد بیماری لثه نقش دارند. خوشبختانه، دو روش متداول برای جلوگیری از این بیماری وجود دارد: جرمگیری دندان و جرمگیری سطح ریشه دندان.
اگر بافت لثه شما حساس و بیمار است، می توان از بی حسی موضعی برای بی حس کردن بافت استفاده کرد. اگر دندانهای شما قبل یا بعد از جرمگیری دچار حساسیت شدند، ممکن است توصیه شود از خمیردندان های مخصوص دندان های حساس استفاده کنید. در صورت ابتلا به بیماری پریودنتال، ابتدا جرمگیری دندان و جرمگیری سطح ریشه دندان انجام و بعد از آن عمل جراحی پریودنتال در صورت نیاز انجام می شود.
در کلینیک دکتر ناصری به شما آموزش داده می شود که چگونه از دندان و بافت لثه خود مراقبت کنید. نخ دندان و مسواک زدن مناسب مورد بررسی قرار خواهد گرفت تا از پیشرفت باکتریهای ایجاد کننده پلاک و تشکیل تارتار جلوگیری شود.